Woninginbraak: slechts de helft van de Nederlanders is er alert op

Bijna de helft van de Nederlanders (49,4%) noemt zichzelf waakzaam als het op inbraakpreventie aankomt. Deze groep is bang voor een woninginbraak en doet er alles aan om dit te voorkomen. Tegenover deze groep staat de andere helft van de Nederlanders: zij zijn te typeren als slordig, onverschillig of laks als het om inbraakpreventie gaat.

Dit meldt de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) na onderzoek. NIPW-voorzitter Coen Staal: “We wilden kijken wat de houding van de Nederlander ten opzichte van dit onderwerp is. Met name bij de ‘lakse’, ‘slordige’ en ‘onverschillige’ valt nog veel werk te verrichten.”

De ‘Onverschillige’
Een grote groep Nederlanders (35,1%) valt te classificeren als ‘onverschillig’: ze verwachten niet dat er ingebroken wordt, omdat ‘er niets te halen valt’. En: ‘Als inbrekers echt willen, dan komen ze toch wel binnen’, zo redeneren ze. De ‘onverschillige’ is zó onverschillig, dat 20,9% van deze groep zeker niet verwacht dat zijn woning mikpunt wordt van inbrekers. Voor de waakzame, die zijn beveiliging een stuk beter op orde heeft, is dit juist voortdurend een punt van zorg.

De ‘Lakse’
Ook is er een groep Nederlanders (10,3%) die als ‘laks’ valt te typeren op het gebied van woningbeveiliging. De ‘lakse’ stelt vaak dingen uit en dat is ook te merken aan de beveiliging van de woning. 42,5% van deze groep vindt dat de eigen woning niet goed beveiligd is. De intenties zijn er dus wel; de groep beseft dat het goed is om in actie te komen en neemt zich stellig voor daar echt eens de tijd voor te nemen.

De ‘slordige’
De ‘waakzame’ neemt beveiligingsmaatregelen, sluit bij het weggaan ramen en deuren altijd goed af en let op verdachte situaties. De ‘slordige’ daarentegen (met 5,1% de kleinste groep) kan nog veel verbeteren om inbrekers buiten de deur te houden. Regelmatig vergeet deze groep bij het verlaten van de woning deuren of ramen te sluiten. Slechts 25% van deze groep zegt altijd de deur op slot te doen als er verder niemand thuis is; 12,5% sluit de ramen. Dat steekt bleekjes af bij het beveiligingsgedrag van de ‘waakzame’: 88,5% van deze groep vergeet nooit de deuren op slot te doen bij het weggaan, en 76,8% sluit ook de ramen.

Naar 60.000 inbraken in 2017
Stichting NIPW is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. De stichting wil bijdragen aan het terugbrengen van het aantal inbraken en pogingen daartoe naar 60.000 in 2017. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in het voor- en in het najaar. Bij de Stichting NIPW zijn o.a. het Verbond van Verzekeraars aangesloten en SecuProducts, Nemef/Assa Abloy en Nauta Veilig, alle bedrijven gespecialiseerd in inbraakpreventie. De stichting wordt ondersteund door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Bron: NIPW

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht