Telefoon wordt hobbel bij afsluiten hypotheek

AMSTERDAM – Wie na 1 mei een mobiele telefoon koopt met daaraan gekoppeld een abonnement, kan daarna moeite krijgen met het kopen van zijn droomhuis. De ’korting’ op de telefoon wordt geregistreerd bij het BKR als die hoger is dan €250.

Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten. De AFM ziet de combinatie telefoon-abonnement voortaan als een lening, met alle gevolgen voor consumenten en aanbieders van dien.

Losse telefoons zijn bij aanschaf niet zelden honderden euro’s duurder dan telefoons die samen met een abonnement worden aangeschaft. In de kosten van het abonnement, dat voor 12 of 24 maanden wordt afgesloten, zit het restant van de prijs van de telefoon ’verstopt’: het apparaat moet worden afbetaald.

De AFM wil nu dat de prijzen van losse telefoons en die van apparaten met abonnement beter vergelijkbaar worden. Dat betekent dat aanbieders de kosten voor de telefoon die gedurende het abonnement worden betaald apart moeten vermelden in reclames en op websites. Ook moet in een krediettabel duidelijk worden wat de totale prijs van de telefoon en het abonnement gaat zijn.

Vanaf 1 mei raakt ook het Bureau Kredietregistratie betrokken bij de aanschaf van een mobiele telefoon. Telefoonkredieten vanaf €250 worden bij het BKR geregistreerd, en kunnen in theorie een hobbel gaan vormen bij het afsluiten van een hypotheek. Klanten moeten vanaf 1 mei ook hun inkomen opgeven voordat ze een nieuwe mobiele telefoon op afbetaling kunnen aanschaffen.

Terug naar nieuwsoverzicht