Klaar voor de winter stalling?

 

Gaat je caravan of camper de winterstalling in? Wij delen graag onze tips om er een prettig winterverblijf van te maken. Zo kan je komend voorjaar weer vol plezier aan het kampeerseizoen beginnen, zonder tegenvallers als een camper die niet meer start of een caravan met vervormde banden. Je kunt jouw caravan of camper het beste winterklaar laten maken door een professional. Als er dan toch schade ontstaat, kun je namelijk aanspraak maken op je verzekering.

 1. Maak de binnen- en buitenkant van je caravan of camper grondig schoon.
 2. Maak de watertanks, alle leidingen, stankafsluiters en de pomp leeg. Daarna is het een kwestie van spoelen, doorblazen en droogmaken. Laat de kranen open staan, zodat de lucht in de tanks kan verversen.
 3. Maak het chemisch toilet leeg en schoon. Berg de flessen toiletvloeistof vorstvrij op.
 4. Plaats alleen vochtvreters als dit echt nodig is. En zorg er dan voor dat de vochtvreter niet om kan vallen. Plaats ook een teiltje onder de vochtvreter om overstromen te voorkomen.
 5. Ventileer de caravan of camper door alle deurtjes van kasten en de koelkast open te zetten. Zet vensters op een klein kiertje, zodat muizen niet naar binnen kunnen.
 6. Laat geen levensmiddelen in de camper of caravan achter.
 7. Leg kussens op een droge plek of haal ze er uit. Sluit de gordijnen of verwijder ze uit de kampeerauto.
 8. Eventuele voortent, luifel en windschermen droog en schoon opbergen.
 9. Plaats bokken onder de assen zodat de banden vrij van de vloer staan. Is dit geen optie, dan kun je het beste de bandspanning verhogen met ongeveer 0,5 tot 1,5 bar boven de normale spanning. Zo kunnen er geen vervormingen ontstaan aan de banden.

Meer tips

 1. Tap het water van de boiler af. Schakel eerst de stroomtoevoer naar de waterpomp via de hoofdschakelaar of de pompschakelaar uit. Draai vervolgens de warmwaterkranen in keuken en badkamer open. Open de veiligheids-/aftapkraan: zet de hendel rechtop. De boiler wordt nu via de veiligheids-/aftapkraan naar buiten toe afgetapt. Controleer of het water volledig is afgetapt.
 2. Heb je traditionele gasflessen? Sluit ze af en verwijder ze uit de gasbun gedurende de winterstalling en bewaar ze op een centrale plaats in de stalling. Heb je een dampgastank of -tankfles? Vul die geheel tot maximaal 80%.
 3. Verwijder accu(’s) zet ze thuis aan de druppellader.
 4. Bandenspanning van het reservewiel controleren en zo nodig op spanning brengen.
 5. Controleer een eventuele vloeistofverwarming op vorstbestendigheid.
 6. Verwijder alle batterijen zoals de batterij van de ontsteking van de kachel.
 7. Vul de brandstoftank van de camper compleet af.
 8. Trek de handrem niet aan, maar zet de camper in de versnelling en plaats een stopblok voor een van de wielen. Zo voorkom je dat de remvoering gaat “plakken” aan de remtrommel.
 9. Vul antivriesvloeistof in het koelsysteem aan van de camper.
 10. Soms blijken de koppelingsplaten in het voorjaar vastgeroest en kun je niet ontkoppelen. Zet de versnelling dan bij uitgeschakelde motor in z’n vrij, start de camper en laat deze stationair draaien tot de motor goed warm is. In de meeste gevallen lost dit het probleem op. Zorg er wel voor dat de deuren van de stalling wijd open staan, of duw de camper eerst naar buiten (uitlaatgassen!).

Bron: NKC en ACSI

 

Terug naar nieuwsoverzicht